20 June Today current Affairs


20 JUNE DAILY CURRENT AFFAIRS IN HINDI 20 JUNE RELATED ALL QUESTIONS COVER FOR ALL COMPETITIVE EXAMS 

Daily Currents Affairsआज 20 जून है और 20 जून के जितने करंट अफेयर्स के सवाल कवर हो सकते है हम इस पोस्ट में कवर करेंगे साथ ही सवाल के रिलेटेड फैक्ट को जानेंगे.


ऐसे ही डेली टुडे करंट अफेयर के लिए हमारे ब्लॉग को सब्सक्राइब कर दे और निचे दिए गए टेलीग्राम चैनल को सब्सक्राइब करदे


और आप को किसी भी पढाई के माध्यम से अगर सवाल करना हो तो कमेंट सेक्शन में बताये हम उस का जवाब ज़रूर देंगे


Today is June 20 and we will cover as many current affairs questions as possible on June 20, we will cover in this post as well as know the related facts of the question.


For daily current affairs like this, subscribe to our blog and subscribe to the telegram channel given below.


And if you have any question through any study, then tell us in the comment section, we will definitely answer it.


Daily current affairs 20 June day special daily current affairs 2021 in hindi 


 1) हर साल 20 जून को कोनसे दिन के रूप में मनाया जाता है? 
Which day is celebrated every year on 20th June?


Answer :father's day पिता दिवस


Fact: 

पिता दिवस सब से पहले अमेरिका की सोनारा स्मार्ट डोड ने उन के पिता के सम्मान में 19 जून 1910 में मनाया था 


Father's Day was first celebrated by Sonara Smart Dodd of America in honor of his father on June 19, 1910.


2) हाल ही में प्रधान मंत्री मोदी ने कोनसे कोर्स को लॉन्चेड किया 
Which course was recently launched by Prime Minister Modi?


Answer :एक लाख कोरोना योद्धाओं को प्रशिक्षित करने के लिए क्रैश कोर्स

Crush course to Traine One lakh Corona warrior 


 Facts  


इस कोर्स के लिए 26 राज्यों में 111 सेंटर्स बनाए गए है इन सेंटर्स में कोरणा पान्डेमिक से लड़ने की ट्रेनिंग सिखाई जाएगी


For this course, 111 centers have been set up in 26 states, in these centers training will be taught to fight the corona pandemic.


3) हाल ही में किस ने भारत का पहले I-लैब DBT-ANTZ मोबाइल डिगनोस्टिक यूनिट को लांच किया
Recently who has launched India's first I-Lab a DBT-ANTZ Mobile Diagnostic Unit?


Answer. Dr Harsh Vardhan 


fact : 

हर्ष वर्धन विज्ञान और प्रौद्योगिकी, पृथ्वी विज्ञान और स्वास्थ्य और परिवार में कल्याण मंत्री के पद पर है


ये I-लैब covid-19 की टेस्टिंग के लिए बनाया गया है. डॉक्टर हर्ष वर्धन ने 19 जून को इस मोबाइल डिगनोस्टिक को लॉन्चेड किया

Harsh Vardhan holds the post of Minister of Science and Technology, Earth Sciences and Health and Family Welfare


This I-lab is designed for testing of Covid-19. Dr Harsh Vardhan launched this mobile diagnostic on June 19 2021 


4) प्रधान मंत्री मोदी द्वारा आरम्भ की गयी कौनसी योजना को आज 1 साल पूरा होगया है 
Which scheme started by Prime Minister Modi has completed 1 year today?


Answer. गरीब कलियन योजना


Fact 


गरीब कलियन योजना को 20 जून 2019 को आरम्भ किया गया था


ये योजना भष्ट लोगो के काले धन को गरीब लोगो के विकास में मदद करने के लिए प्रधान मंत्री मोदी द्वारा बनाया गया था


Garib Kalyan Yojana was launched on 20 June 2019


This scheme was created by Prime Minister Modi to help the development of poor people by diverting the black money of corrupt people.


5) अपने पर्दार्पण मैच में सब से ज़्यादा रन बनाने वाली पहली भारतीय महिला कौन बनीं है ?
Who has become the first Indian woman to score the most runs in her debut match?


Answer: Shifali Varma 


fact 

शिफाली वर्मा का जन्म 28 जनुअरी 2004 को हुआ


15 साल की उम्र में अंतर्राष्ट्रीय अर्ध शतक लगाने के साथ सब से कम उम्र में अंतर्राष्ट्रीय अर्ध शतक लगाने वाली पहली क्रिक्केर बन गयी


इससे पहले ये रिकॉर्ड सचिन तेंदुलकर के नाम था जिन्होंने 16 साल की उम्र में अंतर्राष्ट्रीय अर्ध शतक लगाया था


Shifali Verma was born on 28 Jan 2004.


Became the first cricketer to score an international half century at the age of 15 as the youngest international half-century


Earlier this record was in the name of Sachin Tendulkar who scored an international half century at the age of 16.


6)हाल ही में किसे ईरान का  राष्ट्रपति नियुक्त किया गया
Who has been appointed as the President of Iran recently?


Answer : Syed Ibrahim Raisi


Fact 

स्येद इब्राहीम रैसि पहले राष्ट्रपति होंगे जिन के पद संभालने से पहले ही अमेरिका ने बैन कर दिया


अमेरिका ने 1988 में कैदियों की हत्या के जुर्म में ये प्रतिबंध लगाया था


Syed Ibrahim Raisey will be the first President who was banned by the US even before he took office


America imposed this ban in 1988 for the murder of prisoners.


7)हाल ही में दुनिया से गए मिल्खा सिंह को किस नाम से जाना जाता था
By what name was Milkha Singh who recently left the world known?
 

Answer : Flying Sikh 


fact 

फ्लाइंग सिख की उपाधि मिल्खा सिंह को पाकिस्तान के ताना ष कहे जाने वाले जरनल अयूब खान ने दिया था


1958 के राष्ट्र मंडल खेलो में मिल्खा सिंह ने पीला तमगा हासिल किया था


मिल्खा सिंह ने 1956 और 1966 के ओलिंपिक में भारत का प्रतिनिधित्व किया था


The title of Flying Sikh was given to Milkha Singh by General Ayub Khan, known as the Tanasha of Pakistan.


Milkha Singh won the yellow medal in the 1958 Commonwealth Games


Milkha Singh represented India in 1956 and 1966 Olympics.


8) Which country recently launched Shenzhou-12?
हाल ही में किस देश ने शेंझोऊ-12 लॉन्चेड किया ?


Answer:  chaina 


fact 

ये चाइना का सब से पहले और सब लम्बा मनाओयुक्त अंतिरिक्ष अभियान होगा


This will be China's first and longest manned space mission


9) हाल ही में सौर औरजा के क्षेत्र में भरत ने किस देश के साथ समझौता किया है ?
With which country India has recently signed an agreement in the field of solar energy? 


Answer:  Sri Lanka 


fact 

इस समझोते के लिए भारत ने श्री लंका को 100 मिलियन अमेरिकन डॉलर की लोन देने का फैसला किया है



HINSMEER Hello i am Azaan

0 Komentar

एक टिप्पणी भेजें

Sarkari Naukri

Company Jobs